TRADUCTOR

domingo, 4 de noviembre de 2012

EL CANVI CLIMÀTIC



Greenpeace assenyala al sector dels combustibles fòssils com a responsable del nou mínim històric de gel àrtic

Científics nord-americans vinculen la relació d'aquest fenomen amb la proliferació de fenòmens meteorològics extrems a l'hemisferi nord
Reportatge - 20 setembre 2012
Greenpeace ha denunciat la responsabilitat del sector dels combustibles fòssils en el mínim de gel àrtic d'enguany confirmat avui pels científics del Centre Nacional de Dades de Neu i Gel dels EUA (NSIDC, segons sigles en anglès). Les noves dades indiquen que el mínim històric de gel a l'Àrtic s'ha assolit el dia 16 de setembre, en què la coberta gelada es va reduir a 3,41 milions de km2, una reducció d'almenys un 45% des que van començar els mesuraments el 1979.

El rècord d'anys anteriors ja es va superar aquest any el passat 26 d'agost, quan l'extensió del gel marí de l'Àrtic es va reduir a 4,10 milions de km2. Això al seu torn suposava una extensió de 70.000 km2 per sota de la que es va registrar el 18 de setembre de 2007, que va ser de 4,17 milions de km2.

 "El que estem veient avui a l'Àrtic és un moment històric per a la humanitat", ha declarat des de Nova York Kumi Naidoo, director executiu de Greenpeace Internacional, en resposta a aquest fet que, segons els científics, és l'evidència més clara del canvi climàtic. "En 30 anys hem alterat la imatge que es percebia del nostre planeta des de l'espai i, segons els experts, el Pol Nord podria quedar lliure de gel a l'estiu en uns pocs anys".

Naidoo, que acaba d'arribar de l'Àrtic i ha participat com a activista en diverses accions per aturar l'activitat de la plataforma petrolífera on la russa Gazprom s'ha desplaçat per perforar, apunta al sector dels combustibles fòssils com el principal culpable d'aquesta crisi i recorda que aquest sector "s'està lucrant enormement amb el canvi climàtic que ells mateixos provoquen i que està posant en escac a milers de persones a tot el món. Els polítics anteposen els interessos econòmics d'aquest sector a les recomanacions científiques faltant al seu deure de protegir a la població a la qual representen ".

"Sincerament espero que les generacions futures puguin percebre aquest moment com un punt d'inflexió i el dia d'avui sigui recordat com aquell en el qual un nou esperit de cooperació emergir per posar fre al major repte al qual ens hem enfrontat mai: el canvi climàtic. La solució és una revolució energètica que ja està succeint i que ens portarà a la substitució dels combustibles fòssils per les energies renovables, però que hem accelerar per arribar a temps d'evitar els pitjors impactes de l'escalfament global ", ha conclòs Naidoo .

"l'Àrtic pot haver entrat en una nova era climàtica, en la qual la combinació d'una capa de gel més fina i temperatures més elevades de l'aire i de l'oceà impliquin una pèrdua de gel més gran cada any que passi ". "les magnituds de la pèrdua de gel que s'estan experimentant actualment a l'Àrtic tenen com a conseqüència un escalfament inusual de l'atmosfera àrtica pel descens de la superfície blanca del gel que reflecteix els raigs del sol i l'augment de la superfície blava fosca que els reté, cosa que genera impactes climatològics a l'hemisferi Nord que poden traduir-se en l'augment de freqüència i intensitat dels fenòmens meteorològics extrems com inundacions, grans sequeres i onades de calor " .

Greenpeace va iniciar el passat mes de juny una campanya per protegir l'Àrtic a la qual ja s'han unit més de 1.800.000 persones per demanar que la zona deshabitada al voltant del Pol Nord sigui declarada un santuari i que es prohibeixi realitzar activitats industrials tan insostenibles com les perforacions petrolíferes a l'Àrtic. L'organització ecologista està celebrant avui un esdeveniment a Nova York en el qual s'han donat cita científics, polítics i representants de la societat civil de tot el món per debatre sobre una solució efectiva a aquesta crisi.

  • Quin és el tema més important de l’article?
  • Quines mesures podriem adoptar per invertir el canvi climàtic?

No hay comentarios:

Publicar un comentario